Showrooming met smartphone: ramp & redding voor retailers

Gepubliceerd: 30-05-2013


Mobile Life 2013 laat zien hoe retailers van kijkers kopers kunnen maken
 
De smartphone kan retailers helpen het risico dat ‘showrooming’ met zich meebrengt, aanzienlijk te verminderen. Showrooming, waarbij consumenten winkels bezoeken om producten te bekijken en te testen om ze later elders - en steeds vaker online - te kopen, vormt de afgelopen jaren een steeds grotere bedreiging voor retailers. Tweederde van de Nederlandse bevolking geeft toe een zogenaamde ‘showroomconsument’ te zijn. Dit blijkt uit de nieuwste editie van het jaarlijkse Mobile Life-onderzoek van TNS.
 
Mobile Life baseert zich op de antwoorden van 38.000 mensen uit 43 landen. Het toont aan dat hoewel showrooming een zeer reële bedreiging vormt, merken dit risico met behulp van de smartphone kunnen verkleinen. Vier op de tien Nederlandse ‘showroomconsumenten’ gebruiken de mobiele telefoon tijdens het showroomen. Dit geeft merken en retailers waardevolle kansen om met de consument te communiceren en van kijkers kopers te maken.
 
Martin Warmelink, Client Service Director bij TNS NIPO: ‘Mensen willen het product nog altijd eerst zien voordat ze het kopen, maar doordat ze hun aankopen elders doen, worden fysieke winkels steeds vaker verlies draaiende etalages. In plaats van de smartphone als een bedreiging te zien, moeten merken en retailers inzien dat deze technologie juist de meest directe en persoonlijke manier is om met consumenten te communiceren en ervoor te zorgen dat ze hun winkel niet met lege handen verlaten.’
 
25% smartphonegebruikers ontvangt graag digitale coupons tijdens shoppen
Het feit dat consumenten in de winkel research doen via de smartphone vormt een risico voor retailers. Externe factoren kunnen er zo voor zorgen dat de consument de winkel verlaat zonder iets te kopen. Uit Mobile Life blijkt echter dat mensen tijdens hun bezoek aan een winkel openstaan voor interactie met het betreffende merk: een kwart van de smartphonegebruikers ontvangt tijdens het winkelen graag digitale coupons en één op de vijf is geïnteresseerd in apps die hen in de winkel de weg wijzen.
 
Eén op de tien Nederlandse smartphonebezitters geïnteresseerd in ‘virtuele verkoopassistent’
Ondertussen is een op de tien Nederlandse smartphonebezitters geïnteresseerd in een ‘virtuele verkoopassistent’, die in de winkel vragen over producten beantwoordt. Dit biedt merken met een goede mobiele strategie een reële kans om op een zinvolle manier met consumenten te communiceren wanneer deze op het punt staan een aankoopbeslissing te nemen.
 
Showrooming is een wereldwijd fenomeen. De rol die mobiele telefonie hierbij inneemt, loopt sterk uiteen in de verschillende landen. In markten waar mensen voor het eerst met internet in aanraking kwamen via een handset, is de kans groot dat consumenten hun mobiele telefoon zullen gebruiken tijdens het showroomen: 75% in opkomend Azië, 87% in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en 67% in Sub-Saharisch Afrika. Mensen in ontwikkelde markten, waar online winkelen een vaste plaats inneemt, zullen dit minder snel doen. 55% van de showroomers in Noord-Amerika en 56% in Europa gebruiken hun mobiele telefoons op deze manier.
 
‘In ontwikkelde markten biedt mobiele telefonie een mogelijkheid om het huidige showroominggedrag te doorbreken, en om kopen in een fysieke retailomgeving aantrekkelijker te maken. In opkomende markten, waar men eerder geneigd is tot ‘vernieuwend’ gedrag, is de kans echter groot dat mobiele telefonie juist een stimulans is voor nieuw showroominggedrag’, aldus Warmelink.
 
Belangrijkste drijfveren voor showrooming: zekerheid over prijs en over geschiktheid product
14% Van de Nederlanders vergelijkt prijzen met die van andere retailers. 12% Leest online recensies in de winkel en 7% bezoekt sociale media om hun aankoopbeslissing te ondersteunen. 12% Vraagt vrienden en familie om hun mening. Dit laatste fenomeen is met name in Azië zeer sterk: 49% in opkomend Azië en 42%  in India. 
 
Deskundig verkooppersoneel blijft waardevolle factor
Bijna de helft van de Nederlanders wordt bij voorkeur geïnformeerd door een verkoopmedewerker, terwijl bijna een kwart liever informatie opzoekt op de telefoon. Deze laatste groep beslaat in de categorie 16-30 jaar zelfs 34%. Zolang mensen uiteenlopende manieren blijven aangrijpen om hun twijfels weg te nemen, is het essentieel een benadering te vinden die rekening houdt met alle behoeften van de klant.
 
Warmelink concludeert: ‘De smartphone lijkt misschien de vijand die de retailomgeving blootstelt aan een schijnbaar onbegrensd aantal concurrenten. Voor merken en retailers is het echter cruciaal manieren te vinden om het kopen in de winkel weer de makkelijkste optie te maken. Alles wat de consument tijd, geld en onzekerheid bespaart, zal ervoor zorgen dat het aantal mensen dat hun aankopen elders doet, daalt. Door een goed inzicht te krijgen in hoe consumenten hun mobiele telefoon in de winkel gebruiken, kunnen merken en retailers het eigen aanbod verbeteren – met apps, digitale coupons of een uitgebreidere informatievoorziening – en consumenten weer een duwtje richting kassa geven.’
 


Over Mobile Life
Mobile Life is een wereldwijd onderzoek dat het gedrag, de motivatie en de prioriteiten van 38.000 mobiele telefoongebruikers in 43 landen in kaart brengt. Met een wereldwijde mobiele penetratie van 92% in de onderzochte markten en een groeiend dienstenaanbod dat consumenten via hun telefoon afnemen, richt het onderzoek zich op de manier waarop mensen hun mobiele telefoon gebruiken en de mogelijkheden die dit voor merken biedt.

TNS voert dit onderzoek sinds acht jaar uit om een nauwkeurig beeld te geven van de veranderende mobiele trends en de daarmee verbonden kansen. Zo kunnen we ondernemingen helpen hun bedrijfs- en marketingstrategieën te ontwikkelen met behulp van mobiele telefonie.

Het onderzoek werd van 20 november 2012 tot 4 februari 2013 uitgevoerd.
 
Meer informatie?
U kunt terecht bij Desirée van der Veen via 020 5225 731 of Desiree.van.der.Veen@tns-nipo.com
Na vandaag ook bij Martin Warmelink via 020 5225 421 of Martin.warmelink@tns-nipo.com